top of page
Fragile Pampas

Levenseindeplanning

Wat is het?

Levenseindeplanning verwijst naar de stappen die iemand zet om zijn of haar wensen rond het levenseinde bespreekbaar te maken en op papier te zetten. Dat kan iedereen doen. Ook nu al, voor later. En je beslissingen kunnen natuurlijk in de loop van je leven nog veranderen.

Stilstaan bij het levenseinde is niet altijd evident, maar het is een stuk makkelijker om één en ander te onderzoeken en bewuste keuzes te maken met een rustig en fris hoofd. En dat lukt nu eenmaal beter als afscheid nemen nog geen concrete realiteit is.

 

Waarom nu (al)?

Of het nu gaat om de zorg die je wel of niet wil krijgen, de plek waar je bij voorkeur zou sterven of over hoe je graag herinnerd wil worden: als je je wensen vroeg genoeg bespreekt dan is de kans groter dat ze ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Het is voor iedereen een geruststelling als je keuzes duidelijk zijn. Het kan jou en je geliefden moeilijke beslissingen of extra kopzorgen besparen.

  • Omdat het belangrijk is om open en eerlijke gesprekken te kunnen hebben over sterven en de dood.  

  • Omdat die ervoor kunnen zorgen dat je wensen voor je levenseinde gekend zijn en gerespecteerd kunnen worden.

  • Omdat het makkelijker is om bij het/je levenseinde stil te staan als ziekte of afscheid nog niet je concrete realiteit zijn.  Je kan faseren en doseren en het is emotioneel minder beladen.

  • Omdat jij en je geliefden opgelucht zullen zijn eens er een plan is.

Geef toe: een moment waarop je écht zin zult hebben om een aantal zaken rond je levenseinde te regelen, komt er wellicht nooit.  Dus waarom niet nu?  

 

 

Wat houdt het in?

Ik neem je stap voor stap mee langs alle belangrijke thema's rond het levenseinde.  Zo krijg je een goed zicht op alle mogelijkheden en weet je wat wat je vooraf kan regelen.   Daarnaast bied ik je stof tot nadenken en onderwerpen en zaken om te bespreken met je dierbaren.  Je krijgt checklists waarmee je thuis zelf aan de slag gaat.  Natuurlijk is er ook ruimte voor vragen en overleg. 

Ik kan je op weg helpen of meer intensief begeleiden.  Samen met een kleine groep tijdens een workshop of individueel: aan jou de keuze.

Wil je zelf een workshop levenseindplanning 'hosten'?  Breng 6 à 10 mensen samen en ik breng de workshop naar jullie toe!

 

 

Is een levenseindeplan maken een trieste bedoening?

Nee hoor, de meeste mensen vinden het verfrissend om open te kunnen praten, om hun vragen te kunnen stellen, te weten wat de opties zijn, om zich beter voorbereid te voelen.

Vaak is het een inspirerend proces waarbij je jezelf 'en cours de route' beter leren kennen.  Meestal brengen gesprekken met naasten, mensen dichter bij elkaar.  En ja, soms is het ook confronterend. Het mag af en toe een beetje 'pieken'.  Emoties mogen er gewoon zijn. 

Voor wie?

Voor iedereen die bewust in het leven staat en goed geïnformeerde keuzes wil maken voor het einde van het leven.

Wat brengt het je?

  • Meer gemoedsrust, minder angst, nu en later. 

  • Nieuwe inzichten over wat echt belangrijk is in je leven. 

  • De mogelijkheid om nú met die inzichten aan de slag te gaan, zodat je later geen spijt hoeft te hebben.​​

Price

bottom of page