top of page
leave_evie-s-_8vovuZCj0c-unsplash.jpg

Levenseindebegeleiding basistraject EnVie

Wat nu?

Daar sta je dan.  Je kreeg slecht nieuws.  En dan die vraag: wat nu?  Eerst even bekomen. En dan stap voor stap wennen aan een nieuwe realiteit.  

Waarom ondersteuning?

Als je net te horen kreeg dat je ongeneeslijk ziek bent, dan kom je in een emotionele rollercoaster terecht.  Je kan wellicht bij je partner, kinderen of vrienden terecht. Gelukkig maar. Toch is afscheid nemen voor veel mensen onbekend terrein.  En het is ook een intiem proces.

Dan is het geen overbodige luxe om wat extra ondersteuning te krijgen.  En dan liefst van iemand waar je zelf voor kiest.  Waar de medische zorgverleners elkaar noodgedwongen afwisselen, kan mijn begeleiding doorlopen.  Zowel als je thuis bent en blijft maar ook als je naar een ziekenhuis, rust- en verzorgingstehuis of palliatieve eenheid zou gaan.  Ik ben betrokken maar kan ook rust en stabiliteit brengen omdat ik er niet middenin zit. 

Ik doe dit werk overigens zelfstandig en dus onafhankelijk.  Ik ben niet gebonden aan vaste taakomschrijvingen en werktijden.  Hoeveel tijd jij nodig hebt en wat je in die tijd wil doen, bepalen we gewoon zelf.

Moet zjust niks  

Jij kiest wat je de komende tijd wel of niet doet.  Niet alles wat kan, moet.  Eigenlijk moet er helemaal niks meer.  We onderzoeken samen wat belangrijk voor je is, wat je energie geeft, waar je blij van wordt.   Maar ook wat je nog nodig hebt om met een gerust hart en gemoed af te ronden.    

Alles is welkom

Welke balans maak je op als je terugkijkt op je leven? Hoe kijk je tegen het sterven aan? Waar ga je heen na je dood?  Of en welke antwoorden er zijn op die vragen hangt voor een groot stuk af van hoe jij betekenis geeft aan het leven (en het sterven).  Ook spiritualiteit en zingeving kunnen hun plek krijgen in onze gesprekken.

In onze momenten samen maken we tijd om:

 • Te praten over wat je bezighoudt, je wensen, zorgen of angsten.

 • Ontspanning te vinden dmv ademhalingsoefeningen, visualisatie, stilte of een kopje koffie in de zon

 • Te onderzoeken hoe jij de komende periode wil invullen.  

 • Te herkennen wat voor jou nog in de weg zit om rustig te kunnen sterven. Welke losse eindjes er nog zijn en te bepalen of en wat je er mee wil.

 • Samen aan een herinneringsproject of vergeet-je-nietje te werken. We kunnen een video of foto's maken, brieven schrijven, een receptenboek samenstellen,...

 • Te bespreken welke medische zorg je wel of niet wil, te bepalen wat jij graag wil dat er met je lichaam gebeurt na het overlijden.  Je zicht geven op de opties  -ook de minder traditionele- zodat je kan kiezen wat bij jou past.

 • Praktische zaken te regelen: papieren in orde brengen, belangrijke info en documenten verzamelen, documenten voorafgaande zorgplanning, je uitvaart voorbereiden, ...  

Mijn rol:

 • Een luisterend oor zijn voor jou en je gezin. 

 • Ik bied praktische hulp.

 • Ik deel m'n kennis over de verschillende fases in het levenseinde, het stervensproces, bied een kader rond rouw, doe suggesties of geef tips om je comfort te verhogen en stress te verminderen.

 • Ik betrek je gezinsleden en hou in de gaten dat ze niet uitgeput geraken.

 • Ik sta jou en je gezin bij tot het eind... en -indien je dat wil- ook daarna.

Tijdens en na het overlijden

Ik kan je naasten ondersteunen tijdens en na het stervensproces.  Bijvoorbeeld door geregeld langs te komen tijdens het waken, om een samenzijn of ritueel na het overlijden te begeleiden, om je naasten te ondersteunen als ze zelf de laatste zorgen willen geven, om te helpen bij de praktische organisatie van een uitvaart of afscheidsviering.  Of om een jaar later een herdenkingsritueel vorm te geven.

Hoe het werkt

 • Om er zeker van te zijn dat we een goede match zijn voor elkaar, starten we met een gratis kennismakingsgesprek.  

 • We plannnen onze momenten samen in.  Uiteraard ben ik flexibel obv hoe jij je voelt en wat je gezondheid toelaat.

 • Een traject heeft een bepaalde structuur, maar ik laat me vooral leiden door jouw vragen, door wat op elk moment nodig is. 

 • Ik werk in en rond Brugge.

Prijs​​

Basistraject EnVie bestaat uit:

 • een gratis kennismakingsgesprek (live of online)

 • 4 bezoeken van 1.5u 

Het basistraject EnVie kost 435€ (excl. BTW) 

 

Wanneer je extra ondersteuning wil, dan kan je kiezen voor extra pakketten van 5u - 285 € (exlc. BTW)  of 10u - 550€ (excl BTW) 

Wil je eens doorpraten wat ik concreet voor jou en je gezin kan betekenen?  Contacteer me dan gerust voor een gratis kennismakingsgesprek. 

bottom of page