top of page

Getuigenissen

Wat een eer om Caroline te mogen begeleiden.   Een inspirerende vrouw, mama, partner. dochter, vriendin, werknemer.  Ongeneeslijk ziek, dat ook.

 

Caroline staat vol in het leven, maar is zich tegelijk bewust van het feit dat haar leven niet eeuwig zal duren.  Ze oefent elke dag om die twee realiteiten met elkaar te verzoenen.

Net zoals veel mensen had Caroline nog nooit van levenseindebegeleiding gehoord.  Toch waagde ze de sprong.  Nu ze zelf heeft ervaren hoe bevrijdend dit proces kan werken, wilde ze me helpen om m'n missie in de wereld te zetten. 

 

Door te delen wat ons traject samen haar en haar gezin heeft gebracht. En ja, dat betekent dat ze een stuk van haar ziel blootgeeft en een inkijk geeft in een intiem proces.

Niet evident.  Wel moedig.

En ik?  Gewoon dankbaar...

En trots op haar, dat ook.

"De begeleiding van Lieselot is een proces dat heel bevrijdend werkt voor mij.  Maar ook voor mijn gezin en mijn familie.  Bij de intake klikte het onmiddellijk.  Ik werd thuis ontvangen, in de woonkamer.  Een warm gevoel, op’t gemak.  Heel gezellig eigenlijk.  Het klopte gewoon.  Lieselot is een leuk figuur, heeft een zonnig gezicht.  Ze is niet betuttelend of over-emotioneel.  

 

Het was voor mij zo’n opluchting dat er een plek was waar ik eindelijk, veilig dat levenseinde kon bespreken. Thuis durfde ik m’n kwetsbaarheid in eerste instantie niet tonen, omdat ik bang was om de intensiteit van m’n eigen emoties thuis door te geven. 

 

Bij Lieselot kon ik oefenen met die kwetsbaarheid en de intensiteit van emoties gaf niet.  Lieselot was een buitenstaander, een neutrale derde.  Ze luisterde en reageerde heel rustig vanuit haar expertise en ervaring met heftige boodschappen en rouw.  Mijn verhaal kon daar in alle veiligheid bestaan.

Image by Jevgeni Fil

In mijn hoofd was er chaos.  Wat moest ik allemaal regelen? Er was zoveel te doen.  Ik zag door het bos de bomen niet meer. Lieselot ontwarde dat kluwen tot een rode draad.  Ze liep naast me, gaf richting.  Op mijn tempo.  Dat gaf rust.

We zijn heel veilig begonnen met praktische zaken en administratie.  Ik ging met m'n man naar de notaris, de bank.  We lijstten onze paswoorden op.  Vanuit het praktische zijn we overgegaan naar de gevoeligere thema’s. 

We hebben met alle kanten van uitvaart gespeeld: thuis sterven, thuisopbaring, oude grafmonumenten adopteren, het waken, de afscheidsviering, de vergeet-me-nietjes. 

Lieselot legt geen druk maar vraagt mij wanneer we weer afspreken.  Zelf zou ik graag van het thema weglopen maar door het feit dat ik wist dat Lieselot er was en we een afspraak hadden, werden dingen geregeld.  Dat was goed. Ze houdt ons bij de les.

Ik ben blij dat ik er op tijd aan begonnen ben.  Het geeft me de tijd om dit proces goed te doorlopen. Ik merk dat het bij iedereen in kleine beetjes doorwerkt, dat dingen ook veranderen.  Het gaat in de diepte. 

Het was goed dat iemand naast mij liep.  Zonder Lieselot zou ik nooit zo dapper geweest zijn.  Bij haar oefende ik eigenlijk om te praten over het levenseinde en dat maakte mij sterker om thuis het thema aan te kaarten. Lieselot maakt mij sterker, daardoor maak ik mijn gezin sterker.   Mijn man heeft tegelijk met mij ook voor zichzelf z'n 'huiswerk' gemaakt.  Ik ben daarnaast in gesprek gegaan met mijn broers en zussen, mijn vader en moeder.  Op den duur wordt iedereen er in betrokken en langzaamaan raakt iedereen vertrouwd met het thema.

Wat me in het begin afschrikte was het financiële plaatje: je staat op ziekenkas, hebt heel veel medische kosten, je belast je gezin al heel erg financieel.  Achteraf bekeken was de begeleiding spotgoedkoop en heb ik er een psycholoog mee uitgespaard, ook voor mijn man en mijn kinderen. 

De thema's levenseinde en sterfelijkheid zijn thuis ondertussen gewoon geworden en dat neemt zoveel druk weg.  We kunnen er zelfs al mopjes over maken.  Het besef van nakend afscheid en verlies brengt soms heel veel verdriet, maar ook zoveel verbondenheid.  We zitten niet meer elk op ons eiland met onze angst en verdriet.

Ik en mijn gezin zijn heel erg dankbaar dat we deze weg gaan met Lieselot

Caroline

Love & Death_edited.jpg

Via deze weg nogmaals dank voor de serene en professionele begeleiding van het stiltemoment voor N.

Er werd met veel lof over jouw aanpak gesproken.

J. G.

"Ik werk al vijf jaar intensief samen met Lieselot.  In die periode heb ik zelf een dubbel verlies geleden.

 

Lieselot heeft een bijzondere mix aan talenten en eigenschappen, die haar uniek maakt. Ik ken niemand die zo pragmatisch is als zij – dingen geraken geregeld als Lieselot de buurt is- én tegelijk is ze ontzettend empathisch. Een diepe luisteraar.

 

En dan gebeurt dus het onmogelijke: ze doet de dingen vooruit gaan, terwijl je toch de indruk hebt dat de tijd trager gaat.

Iets anders. Ze maakt dingen die zwaar zijn lichter. Gewoon door wie ze is. Met haar lach, haar humor, haar verschijning.

 

Ik ga haar missen op het werk. Maar het helpt om te weten dat ze haar hart volgt, en dat ze in haar nieuwe job van betekenis zal zijn voor mensen die haar nodig hebben."

 

Gwen Declerck,

Personeelsverantwoordelijke

Lieselot D'Hoest2.jpg
bottom of page